Hog Pen Creek Retreat

Submitted by scimino on Fri, 04/08/2016 - 13:55
Deleted
Off
Members Only
Off
Feature Type
Primary Image
Project Information
{"version":"0.3.0","atoms":[],"cards":[],"markups":[],"sections":[[1,"p",[[0,[],0,"Situated at the confluence of Hog Pen Creek and\nLake Austin, Hog Pen Creek Residence was envisioned by its owners as\na place that evokes the playfulness of summer on the lake\nand emphasizes exterior living space."]]]]}
Body
{"version":"0.3.0","atoms":[],"cards":[],"markups":[],"sections":[[1,"p",[[0,[],0,"The Hog Pen Creek Residence was designed as a home for a Bay Area couple who were looking to return to their Texas roots as they were approaching retirement age. They asked that the house connect to the outdoors, facilitate his training as an Ironman triathlete, and accommodate separate office spaces as they transition to retirement."]]],[1,"blockquote",[[0,[],0,"\u0022Delicate placement amidst mature landscape and creek waterfront views.\u0022 - Jury comment"]]],[1,"p",[[0,[],0,"The house was designed to connect to the outdoors in many ways. This connection begins as you step on the boardwalk at the motor court and is evident throughout the house. This outdoor circulation spine is designed to evoke images of a pier on Lake Austin and it organizes and connects all elements of the project from the motor court down to the dining pavilion on Lake Austin. Along the way, this spine passes through the outdoor living room which serves as the main entry to the house."]]],[1,"p",[[0,[],0,"This two-story porch space terminates the south end of the house and enjoys the prevailing breezes from Lake Austin. It also accommodates a fireplace to allow year round use. The north end of the house is also bookended by a porch although screened to provide an outdoor living space during insect season. It is nestled in a grove of oaks and pecans and its two story height appreciates their full majesty. The interior of the home accommodates many operable windows to provide cross ventilation and daylight and three pairs of oversized lift-slide doors provide views of Lake Austin to the east and open up much of the house when the weather is nice."]]],[1,"blockquote",[[0,[],0,"\u0022Nicely detailed, fully cohesive design strategy with water and nature being primary influences.\u0022 - Jury comment"]]],[1,"p",[[0,[],0,"The project was carefully sited and designed such that no existing trees had to be removed although one pecan tree was uprooted during a storm and fell into Hog Pen Creek. This loss was turned into a feature by salvaging it, milling it into slabs, and incorporating it into the design of many custom elements throughout the house. These elements include the dining table, vanity tops, desks, and shelving which further connect the house to the site."]]]]}
Credit
{"version":"0.3.0","atoms":[],"cards":[],"markups":[],"sections":[[1,"p",[[0,[],0,"Contractor: Don Crowell Builders"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Structural Engineer: Datum Engineers"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Lighting Designer: Studio Lumina"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Specifications: Introspec"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Landscape Architect: Garden Design Studio"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Furnishings: Abode | Fern Santini Design"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Surveyor: Bury + Partners"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Arborist: Don Gardner Consulting Arborist"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Woodwork: Thompson Woodworking \u0026 Design"]]],[1,"p",[[0,[],0,"HVAC Contractor: Ay Mechanical"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Pool Contractor: Johnson Custom Pools"]]]]}
Jury
{"version":"0.3.0","atoms":[],"cards":[],"markups":[["strong"]],"sections":[[1,"h3",[[0,[0],1,"2016 AIA Housing Awards Jury"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Jamie Blosser, AIA (Chair), Atkin Olshin Schade Architects, Santa Fe, New Mexico"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Ariella Cohen, Editor-in-Chief, Next City, Philadelphia"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Kevin Harris, FAIA, Kevin Harris Architect, LLC, Baton Rouge"]]],[1,"p",[[0,[],0,"David Lee, FAIA, Stull and Lee, Inc., Roxbury Crossing, Massachusetts"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Suman Sorg, FAIA, Sorg \u0026 Associates, P.C., Washington, DC"]]]]}
Award Text
Award details
Award Year
2016
Architect Name
Lake|Flato Architects
Project Name
Hog Pen Creek Retreat
Project City
Austin
Project State
Texas
Showcase Image Captions
[{"imageId":"10681","caption":""},{"imageId":"10686","caption":""},{"imageId":"10691","caption":""},{"imageId":"10696","caption":""},{"imageId":"10701","caption":""},{"imageId":"10706","caption":""}]
Tile Sizes
Use on Homepage
Off
Temp Draft
Off
Updates
[{"updated-date":"2016-04-08T13:55:02+00:00","author-name":"Administrator","author-id":null,"action":"created"},{"updated-date":"2016-06-09T14:32:20+00:00","author-name":"Administrator","author-id":null},{"updated-date":"2016-06-09T14:32:20+00:00","author-name":"Administrator","author-id":null,"action":"published"},{"updated-date":"2017-04-03T18:51:45+00:00","author-name":"Brendan McLean","author-id":"2d766746-127c-4a07-bd2f-a5ac92ab6a59","action":null}]
Chapters
["national"]
Suppress Tile Description
Off
Project Description
{"version":"0.3.0","atoms":[],"cards":[],"markups":[],"sections":[[1,"p",[[0,[],0,"Architect: Lake|Flato Architects"]]],[1,"p",[[0,[],0,"Location: Austin, Texas"]]]]}