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Conflict Of Interest – Referral Fees 

FactsQuestions

An owner contacts an architect who has done 

professional work for the owner in the past 

but is not currently engaged on any project 

for the owner.  The owner asks the architect 

to recommend a contractor for a project that 

the architect did not design.  The architect 

provides this service without compensation in 

the interest of maintaining a good relationship 

with the owner.  The architect recommends a 

contractor who, by prior arrangement, has 

agreed to pay the architect a fee for any 

project on which the contractor is hired as a 

result of the architect's recommendation.  The 

architect believes the contractor is as skilled 

and competent as the other contractors in the 

area that he would recommend but who have 

no referral fee agreement with the architect. 

The architect does not tell the owner about 

his arrangement with the contractor to receive 

a referral fee. 

Q1:  Did the architect act unethically in 

accepting a referral fee from the contractor? 

Q2:  Did the architect act unethically in 

failing to disclose the financial arrangement 

he had with the contractor when he provided 

the recommendation to the owner? 

Reference

Code of Ethics and Professional Conduct, 

Canon III, Obligations to the Client

Rule 3.202 If members have any business 

association, direct or indirect 

financial interest, or other 

interest which could be sub-

stantial enough to influence 

their judgment in connection 

with their performance of 

professional services, the 

members shall fully disclose 

to their clients or employers

the nature of the business 

association, financial interest, 

or other interest, and if the 

clients or employers object to 

such association, financial 

interest or other interest, the 

members will either terminate

such association or interest or 

give up the commission or 

employment.

Discussion

The first question considered here deals with 

the ethics of accepting a referral fee from a 

contractor.  An architect is uniquely qualified 

to evaluate the likely performance of a con-

tractor or any other participant in a building 

project, and because he is a professional 

architect his advice will be solicited and 

relied upon as being unbiased.  It is not 

unreasonable for an architect to expect and 

accept compensation for providing this 

service.  What compensations the architect 

should receive for this or any other 

professional service is a business matter for

the architect to decide and is not governed by 

the Code.  It is not inherently unethical for an 

architect to accept a fee for the legitimate
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service of making a referral.  The acceptance 

of a referral fee from the person that the 

architect recommends, however, affects the 

interests of persons other than the architect 

and the contractor.  The owner who requests 

the referral relies on the professional

judgment and integrity of the architect.  The 

question remains, therefore, whether there is 

an actual or apparent conflict of interest that 

requires disclosure of the fee. 

In dealing with this second question, the first 

issue is whether the owner in this situation is 

a "client" as that term is used in Rule 3.202 

even though no formal agreement exists and 

no compensation is paid.  Webster's

Dictionary defines "client" as "a person who 

engages the professional services of another." 

The word "engage" has several meanings,

including "involve," "interlock with," and "to 

arrange to obtain the use of services of."  It is 

apparent here that the owner has asked for 

advice from the architect because of the 

architect's training and experience. 

Architects are generally regarded as experts 

in matters of building design and 

construction.  Accordingly, whenever an 

architect is asked for an opinion on a matter

that is within his professional competence, he 

is being asked to render a professional 

service.  The individual who seeks his 

professional advice must be considered a 

client in the broad sense.  In addition, the 

individual requesting a recommendation in 

this case was a former client of the architect 

and would every reason to expect an unbiased 

professional opinion regardless of whether he 

paid for the advice. 

When an architect is asked to provide profes-

sional services, in this case a 

recommendation on the qualifications of a 

contractor, he must comply with the 

requirements of Rule 3.202.  The rule applies 

here because recommending a contractor, 

even when the architect is not compensated

by the person seeking the advice, is a 

professional service within the meaning of 

the rule.  A referral fee, even if modest in 

amount, is a direct financial interest of the 

architect that a client might reasonably regard 

as substantial enough to influence the archi-

tect's judgment.  The architect is obligated to 

disclose to the owner his fee arrangement

with the contractor. 

It makes no difference under the disclosure 

rules whether the architect is certain that the 

contractor he recommends is the best one for 

the job or that he would make the same rec-

ommendation even if no referral fee were 

paid.  Though the architect may be confident 

there is no actual conflict of interest, any 

referral fee is an interest substantial enough 

to create an appearance of partiality and is a 

factor about which the client is entitled to 

know.

Conclusion

A1:  No. The architect did not act unethically 

in accepting a referral fee from the contractor. 

 This is strictly a business decision. 

A2:  Yes.  It is unethical for an architect to 

fail to disclose a referral fee arrangement

when he recommends to someone else the 

services of the person or firm who pays the 

fee.

Note:  This opinion is based on data sub-

mitted to the National Judicial Council and 

does not necessarily include all the facts that 

would be pertinent in another specific case. 

This opinion is for information purposes only 

and should not be construed as expressing 

any opinion on the ethics of specific 

individuals.
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