Giving thanks: Redesign to promote social connection in assisted living

Submitted by digital on Tue, 10/21/2014 - 15:39
Audience
Body
{"version":"0.3.0","atoms":[],"cards":[],"markups":[["a",["href","http:\/\/www.sgpa.com\/","target","_new"]],["em"]],"sections":[[1,"p",[[0,[],0,"When the staff of the Lincoln Glen Manor retirement community in San Jose, California, arrived for Thanksgiving in 2013, they expected to see a group of lonely residents, as in previous years."]]],[1,"p",[[0,[],0,"Instead, they found a full dining hall crowded with residents and their relatives, who had taken advantage of an open redesign of the central facilities building to celebrate the holiday there instead of off-campus. "]]],[1,"p",[[0,[],0,"The new holiday atmosphere was one of many positive outcomes from a renovation that was designed not just to update and expand the facility, but to increase residents\u2019 social connection as well. And this goal has been achieved, according to a study by "],[0,[0],1,"SGPA Architecture & Planning"],[0,[],0," of San Francisco, which designed the project."]]],[1,"p",[[0,[],0,"The changes included:"]]],[3,"ul",[[[0,[],0,"a large open dining area with a variety of seating types and table sizes"]],[[0,[],0,"an open kitchen that serves food to order outside scheduled meal times"]],[[0,[],0,"landscaped outdoor gathering places"]],[[0,[],0,"a centrally located chapel with an adjacent patio"]]]],[1,"blockquote",[[0,[],0,"\"Can purposeful design decisions increase seniors\u2019 interaction with the larger community? A case study at the Lincoln Glen Manor Retirement community indicates it can.\" \u2014 "],[0,[1],1,"Case Study: Lincoln Glen Manor"]]],[1,"p",[[0,[],0,"This resource was submitted in conjunction with a national professional conference, The Value of Design: Design & Health, held in Washington, D.C., April 22\u201324 2014."]]]]}
Description
Read about how architects successfully redesigned an assisted living community to encourage greater social connectedness among residents.
Members Only
Off
Resource Type
Attachments Body
{"version":"0.3.0","atoms":[],"cards":[],"markups":[["em"],["a",["href","http:\/\/content.aia.org\/sites\/default\/files\/2016-04\/DH-Health-LincolnGlenManor_0.pdf","target","_new"]]],"sections":[[1,"h2",[[0,[],0,"Download"]]],[1,"p",[[0,[0,1],2,"Case Study: Lincoln Glen Manor"]]]]}
Page References
null
Deleted
Off
Tile Sizes
Use on Homepage
Off
Chapters
["national"]
Temp Draft
Off
Updates
[{"updated-date":"2014-10-21T15:39:54+00:00","author-name":"Administrator","author-id":null,"action":"created"},{"updated-date":"2016-06-06T02:24:26+00:00","author-name":"Administrator","author-id":null},{"updated-date":"2016-06-06T02:24:26+00:00","author-name":"Administrator","author-id":null,"action":"published"}]
First Box
null
Second Box
null